Keelpijn verzachten

Keelpijn verzachten? Op de startpagina hebben wij u al een aantal tips gegeven. Hierbij volgen er nog meer tips voor keelpijn verzachten.


Gorgel
Als slikken pijn doet, kan het zijn dat de pijnlijke plek hoog genoeg in uw keel zit om met een gorgelbadje te verzachten. Veelvuldig gorgelen met een van onderstaande oplossingen helpt. Wanneer u schor bent of hoest, zit de aangestoken plek dieper en zal gorgelen niets uithalen.

Zout water
Meng 1 theelepel zout in een halve liter warm water. Dat is net genoeg zout om het natuurlijke zoutgehalte van het lichaam na te bootsen. Dit werkt bijzonder verzachtend. Gorgel ongeveer om het uur, maar slik de vloeistof niet in, anders krijgt u te veel natrium binnen.

Kamillethee
Kamillethee wordt sterk aanbevolen als gorgelmiddel voor geïrriteerde slijmvliezen. Laat 1 theelepel gedroogde kamille trekken in 1 kop heet water. Afgieten, laten afkoelen en lauw gorgelen.

Verdund citroensap
Een beetje citroensap in een groot glas lauw water is eveneens prima om te gorgelen.

Drank
Doe een eetlepel cognac of whisky in een groot glas warm water en gebruik dit om te gorgelen. Het is net genoeg alcohol om een pijnlijke keel te verdoven.

Maak de lucht vochtig
Soms is een pijnlijke keel bij het ontwaken het gevolg van het slapen met open mond. Normaal bevochtigt de neus de lucht die via de keel naar de longen stroomt, maar als u door de mond ademt, wordt deze stap overgeslagen. De keel wordt droog en raakt geïrriteerd. Om dit tegen te gaan, raden artsen soms aan een luchtbevochtiger op de slaapkamer te zetten. Deze houdt de lucht aangenaam vochtig.

Een stoombad
Als de droge, pijnlijke keel echt te erg wordt, kan stomen misschien helpen. Laat op de badkamer zeer heet, dampend water is de wastafel lopen. Ga, terwijl de kraan loopt, over de wastafel hangen met een handdoek over uw hoofd om de stoom op te vangen. Adem diep in door mond en neus en houd dit 5 tot 10 minuten vol. Herhaal zo nodig meerdere malen per dag.

Maak de neus vrij
Als u gedeeltelijk door de mond ademt omdat uw neus verstopt zit, kunt u de neus vrijmaken met een neusspray. Doe dat echter niet langer dan een dag of twee en volg stipt de gebruiksaanwijzing, want dit soort sprays kan verslaven werken en werkt het middel eerder averechts. Daar komt bij dat dergelijke neusspray bij overmatig gebruik tot schade kan leiden waardoor u bijna tot geen smaak meer zult hebben aan eten.


Adem zeelucht
Als het niet mogelijk is echt naar zee te gaan, kunt u bij de apotheker een neusspray kopen die dezelfde zoute lucht verspreidt. De ingeademde spray op zoutbasis bevochtigt de neus en sijpelt achteraan in de keel. In tegenstelling tot de neussprays met decongestiva, zijn de sprays op basis van zout niet verslavend.

Neem aspirine
Het komt bij de meeste mensen niet op dat keelpijn in feite hetzelfde is als enig ander lichamelijk ongemak. Aspirine, paracetamol of ibuprofen zullen het leed effectief verzachten. Kinderen kunnen beter geen aspirine nemen, wegens het gevaar voor het syndroom van Reye, een levensbedreigende neurologische aandoening.

Drink meer
Probeer zoveel mogelijk te drinken om het uitgedroogde weefsel in uw keel weer vochtig te maken. Hoewel het in feite niet uitmaakt wat u drinkt, zijn er toch enkele dingen die u beter kunt laten. Dikke, melkachtige ranken vormen een laagje in de keel en kunnen slijm produceren, waardoor u gaat hoesten en het weefsel nog meer geïrriteerd raakt. Sinaasappelsap kan branden in een reeds ontstoken keel en cafeïnehoudende dranken hebben een averechtse uitwerking, omdat ze urinedrijvend zijn.

Pak uw keel in
Een warm kamillekompres, rechtstreeks op de keel aangebracht, werkt bijzonder verzachtend. Om een dergelijk kompres te maken, doet u 1 eetlepel gedroogde kamillebloempjes in 1 of 2 koppen kokend water. Laat 5 minuten trekken en giet af. Drenk een schone doek of handdoek in dit aftreksel, wring het overtollige vocht eruit en leg het kompres op de pijnlijke zone. Laat het kompres liggen tot het is afgekoeld en herhaal eventueel met vers warm kamilleaftreksel.

Prop u vol met knoflook
Knoflook is een van de beste natuurlijke antibiotica en ontsmettingsmiddelen. Sommige artsen raden daarom aan zesmaal per dag een capsule met knoflookolie (1 g) in te nemen. Als dit bij u echter een verkeerde reactie uitlokt, kunt u beter iets anders proberen.

Doe zoals de Russen
Dit is een erg pittige remedie die populair is in Rusland. Meng 1 eetlepel zuivere mierikswortel, 1 theelepel honing en 1 theelepel gemalen kruidnagel in een glas warm water en roer. Drink het drankje langzaam en blijf roeren – anders bezinkt de mierikswortel – en denk ondertussen aan iets prettigs. U kunt het ook als gorgelmiddel toepassen.

Grijp naar vitamine C
Vitamine C helpt het weefsel de strijd aan te binden met de kiemen die keelpijn veroorzaken. Artsen raden een verdubbeling aan van de aanbevolen dagelijkse dosis van 60 milligram.

Gooi uw tandenborstel weg
Geloof het of niet, maar de tandenborstel kan de keelpijn in stand houden of zelfs veroorzaken. Tussen de haartjes verzamelen zich bacteriën, zodat bij het minste of geringste wondje in het tandvlees de kiemen tijdens het poetsen in uw lichaam terechtkomen. Zodra u zich ziek begint te voelen, zou u uw tandenborstel eigenlijk moeten weggooien. Vaak volstaat dit om de ziekte een halt toe te roepen. Wanneer u toch ziek wordt, vervangt u de tandenborstel nogmaals zodra u zich beter begint te voelen. Zo voorkomt u dat u zichzelf opnieuw infecteert. Sommige artsen raden aan een tandenborstel elke maand te vervangen en hem niet in de vochtige badkamer te bewaren, waar bacteriën gemakkelijk gedijen. Mocht u denken dat zo veel tandenborstels kopen in de papieren loopt, bedenk dan wat een consult bij de dokter kost. Op de lange termijn bent u beter af met gezond blijven.

Zet uw bed hoger
Behalve slapen met open mond kunnen nachtelijke oprispingen van maagzuur ervoor zorgen dat u met keelpijn wakker wordt. Dit maagzuur veroorzaakt hevige irritatie van het gevoelige keelweefsel. Vermijd dit probleem door het hoofdeinde van uw bed 10 tot 15 cm hoger te plaatsen dan het voeteneind (bijvoorbeeld met behulp van stenen). Meer kussens onder uw hoofd proppen helpt niet. Integendeel. Dit kan immers een knik veroorzaken in uw nek, waardoor de druk op de slokdarm groter wordt en het probleem verergert. Als extra voorzorgsmaatregel kunt u het beste twee tot drie uur voor u naar bed gaat niets meer eten of drinken.


Advertenties